Δύο γυναίκες, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, δίνουν μια σφαιρική άποψη του φαινομένου της κακοποίησης
Τη Δευτέρα 22/1, ανοίξαμε στις Culturίστριες το θέμα της κακοποίησης φιλοξενώντας τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους· την ψυχολόγο, συστημική-σωματική ψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Στήριξης «Έλευθος», κα Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Φωτεινή Κούβελα.
Την πρώτη ώρα, η κα Μαζαράκη μάς μίλησε για το τί είναι κακοποίηση, ποιες οι μορφές της, πώς λειτουργεί ο θύτης, αλλά και το θύμα, πώς αντιμετωπίζουμε το τραύμα, πώς προλαμβάνεται η κακοποίηση, αλλά και πόσο εύκολο είναι να περάσει η βία δια μέσου των γενεών σε μια οικογένεια.
Επίσης, τόνισε τη σημασία της προσωπικής θεραπείας και ενδυνάμωσης, ώστε να αποφευχθεί η θυματοποίηση ή και να λήξει ο κύκλος της βίας. Αναφέρθηκε ακόμη, σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία, την «Ίασις», η οποία ως σκοπό έχει, αρχικά, τη συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου-οδηγού για την κακοποίηση και στη συνέχεια, ει δυνατόν, τη δημιουργία ενός κέντρου ημέρας για θύματα κακοποίησης.
Τη δεύτερη ώρα, η κα Κούβελα, ως θεσμική εκπρόσωπος, αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για τις επίσημες καταγγελίες περιστατικών κακοποίησης κατά την περασμένη χρονιά, τις δομές στήριξης και βοήθειας στα θύματα κακοποίησης, αλλά και τις δράσεις πρόληψης και εκπαίδευσης της Γ.Γ.Ι.Φ.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα, μάλιστα, είναι και η αναφορά της στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπογράφηκε το 2011 και εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ψηφιστεί επιτέλους στην ελληνική Βουλή. Η Σύμβαση αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, θέτοντας στο νομοθετικό πλαίσιο πια μερικά πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά ζητήματα.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή, με τις εξαιρετικά διαφωτιστικές συνεντεύξεις των δύο κυριών, πατώντας εδώ.